Skrivet av: Dolly | februari 9, 2010

Mobbning

Det diskuteras mobbning på tv. Man går hårt åt skolorna som man anser mer eller mindre tillåter mobbning. Sedan upprepar de gång på gång att 49 av 50 skolor är underkända i sitt arbete mot mobbning. Vilket naturligtvis är oerhört beklagligt och någonting som absolut måste åtgärdas. Det ska inte se ut så.
MEN! Jag blir lite störd av upplägget. Man visar alla fel som görs, det upprepas samma tugg hela tiden, att den utsatte får flytta medan mobbarna går kvar. Personalen anser att mobbningen är en form av konflikt istället och försöker på så vis avdramatisera det hela (?) och det här utsätter eleverna varandra för. Det är naturligtvis viktigt att belysa bristerna. Men… Nu är detta ett slags tema i programmet så ämnet ska hanteras hela veckan. Jag hoppas verkligen att de då går över till att se det ur ett annat perspektiv (det salutogena). Vad är det den här enda godkända skolan gör för att förhindra mobbningen?

Det om något är väl intressant att ta upp, också! Dan Olweus var gäst igår och han försökte berätta om sin teori, vilket många skolor använder sig av, bland annat min VFU-plats. Där jag tycker att det verkar fungera väldigt bra. Olweusprojektet genomsyrar hela verksamheten, från förskola upp till år 5. Det syns! Men det föll liksom i glömska, programledaren var mer upptagen med att se bristerna i skolans nuvarande arbete. För det skulle fokuseras på hur hemsk skolan och vuxenvärlden är. Jag vill absolut inte förringa mobbningen på något sätt. Men eftersom det uppenbarligen finns stora brister i skolan för hur man ska arbeta och bemöta mobbning måste det ”goda arbetsättet” visas upp. Hoppas den godkända skolan får komma dit och berätta om hur de arbetar. Så att kunskapen sprids till skolpersonal och mobbningen på sikt minskar. För det händer nog inte på en natt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: